Εντύπωση προκαλεί η χρονική στιγμή που επέλεξε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις, να τοποθετηθεί υπέρ της μείωσης των συντάξεων και του αφορολογήτου στην Ελλάδα, την ώρα που οι διαπραγματεύσεις του ελληνικού οικονομικού επιτελείου με τις Βρυξέλλες βρίσκονται σε κομβικό σημείο κι ενώ στη σύνοδο που έγινε πρόσφατα στο Μπαλί δεν ειπώθηκε τίποτα για το θέμα.
Ο κ. Ράις κατά την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου επανέλαβε ουσιαστικά την προτίμηση του Ταμείου να τηρηθούν τα συμφωνημένα μέτρα, λέγοντας όμως αυτή τη φορά ότι η εφαρμογή των περικοπών στις συντάξεις και η μείωση του αφορολογήτου θα δώσει δημοσιονομικό χώρο για την υιοθέτηση αντιμέτρων.
Ειδικότερα, σχετικά με τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, ο κ. Ράις υποστήριξε πως είναι σημαντικό για την Ελλάδα να χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία που έχει στη διάθεσή της για να προχωρήσει προς μια πιο φιλική προς την ανάπτυξη, κοινωνική και χωρίς αποκλεισμούς πολιτική. Στο πλαίσιο αυτό, όπως διευκρίνισε, το ΔΝΤ θεωρεί την εφαρμογή του προνομοθετημένου πακέτου ως μια κίνηση που θα συμβάλλει στην απελευθέρωση του δημοσιονομικού χώρου για τις μη συνταξιοδοτικές κοινωνικές δαπάνες και στην μείωση της πραγματικής φορολογικής επιβάρυνσης.
Ωστόσο, σημείωσε ότι οι αποφάσεις για το πως θα χρησιμοποιηθεί ο δημοσιονομικός χώρος λαμβάνονται από την ελληνική κυβέρνηση και τους Ευρωπαίους εταίρους, καθώς το ΔΝΤ δεν έχει πλέον πρόγραμμα με την Ελλάδα.
«Το ΔΝΤ δεν έχει πλέον οικονομικές διευθετήσεις ή πρόγραμμα με την Ελλάδα, όπως όλοι γνωρίζετε. Είναι σαφές ότι η κύρια αλληλεπίδραση είναι μεταξύ της Ελλάδας και των Ευρωπαίων εταίρων, αν και το ΔΝΤ συνεχίζει να συμμετέχει προσφέροντας βοήθεια με την επιτήρηση. Σε γενικές γραμμές, αυτή είναι η διευθέτηση και νομίζω ότι σίγουρα συμφωνούμε ότι οι χρηματοοικονομικοί και άλλου είδους πόροι πρέπει να χρησιμοποιηθούν προς όφελος της κοινωνίας στο σύνολό της», επισήμανε ο κ. Ράις.
Εκφράζοντας την πεποίθηση πως η Ελλάδα βρίσκεται σε μια «ισχυρή θέση» μετά τις αποφάσεις που έλαβαν οι Ευρωπαίοι για την ανακούφιση του ελληνικού χρέους και την δημιουργία ταμειακού αποθέματος, ο εκπρόσωπος του Ταμείου υποστήριξε πως το θέμα της επαναγοράς των δανείων του ΔΝΤ από την Ελλάδα είναι μια απόφαση που θα πρέπει να λάβει η ίδια στο πλαίσιο της διαχείρισης ενεργητικού.
«Σίγουρα (οι ελληνικές αρχές) έχουν πολλές επιλογές. Η Ελλάδα είναι σε ισχυρή θέση μετά την απόφαση των Ευρωπαίων για ελάφρυνση του χρέους και την οικοδόμηση ενός μεγάλου ταμειακού αποθέματος. Οπότε έχει την δυνατότητα να περιμένει και να δει πότε θα κάνει τις σχετικές ενέργειες», τόνισε χαρακτηριστικά.
Τέλος, ερωτηθείς για την επίσημη πρόσκληση επίσκεψης που έχει απευθύνει ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος στην Κριστίν Λαγκάρντ, ο κ. Ράις απάντησε πως η γενική διευθύντρια του Ταμείου επιθυμεί να επισκεφτεί την Ελλάδα αλλά δεν έχει ακόμα καθοριστεί κάποια συγκεκριμένη ημερομηνία.
Εφημερίδα των Συντακτών